Namus Hakkında Sözler
Namus toplum dâhilinde onur ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmak, bir işin içinden onurunu, saygınlığını yitirmeden çıkmak ya da cinsel erdem, iffet olarak tarif edilebilir.
Namus toplumsal kuralların bütününden çıkarılabilecek bir takım ahlaksal öğütler olarak özetlenebilir. Fakat durumu böyle ortaya koyunca namus kavramının değişkenliğinin ve toplumdan topluma ne kadar değişiklik gösterebileceğinin de rahatlıkla farkına varmamak imkânsızdır. Namusla ilgili birçok etkileyici sözler bulunabilir.
Namus kavramının bir toplumdan başka bir topluma nasıl farklılık gösterebileceğini şöyle örnek gösterebiliriz. Dünyanın çoğunluğunda ‘bu iş tamam’ ya da tebrik etmek anlamına gelen elin başparmağını gösterme işareti bazı Arap ülkelerinde ve Afrika’da ‘yürü git’ ya da daha ağır anlamlar barındırmakta. Bu durumda bir ülkede hakaret olarak algılanabilecek ya da namussuzluk olarak adlandırılabilecek bir davranış başka bir ülkede ve kültürde normal karşılanabilir.
Namus, topluluğun bulunduğu coğrafyaya, mensup olunan dine, örf ve adetlere, eğitim durumuna ve bulunulan çevreye göre değişiklik gösterebilmektedir. Sonuç olarak namus bir toplumsal sınırlamadır ve toplumun oluşumunda hangi kurallar belirlenmişse onu yansıtır. Buna rağmen tüm dünyada kabul edilen bir namus anlayışı bulabilmek çok zordur.
Kişilerin namus olarak düşündükleri şey aslında zihinsel bir düşünme biçimidir. İnsanlar bazen namus uğruna birbirlerini öldürmekte hatta bazı yerlerde bu daha da ileri giderek kan davası gibi çağımızda artık olmaması gereken bir vahşet durumuna kadar ilerleyebilmektedir.
Ülkemizde namussuzluk olarak görülen şeylerden biri olarak örnek verebileceğimiz hırsızlık etme alışkanlığına bakarsak bu durum bazı ülkelerde eğer çalınan şeyin değeri çok büyük değilse sadece adi suç olarak görülmekte ve psikolojik bozukluktan kaynaklandığına kanaat getirildiğinden ilk suçlarda ceza bile uygulanmamaktadır.
Özellikle cinsellikle ilgili olarak namustan bahsedersek tek bir tarafın suçlanması eşitlik ilkesine aykırıdır. Eğer suçu doğuran tarafta suçu işleyen kadar cezalandırılmazsa bu cezalandırma adaletli ve caydırıcı olamaz. Daha çok korumacı bir tutum içine girilmiş olur.
Sizde namusla ilgili resimli sözler okumak ve bunları kullanmak ya da resimli söz oluşturmak istiyorsanız hemen sitemizi ziyaret edin.